Český gastronomický podcast: Iveta Fabešová

4. 3. 2025

Len málokto nepozná meno Iveta Fabešová. Cukrárka, ktorá svoju kariéru naštartovala v televíznej súťaži Na Nože!, dnes stojí za úspešnou značkou a jej ikonický dezert Citrón (Lemon) pozná snáď každý, kto miluje sladké.

S Ivetou sme sa rozprávali o jej ceste cukrárstvom – o tom, aké to bolo nechať kancelársky život za sebou a skočiť rovnými nohami do mužského sveta gastronómie. Počas kuchárskej súťaže si potvrdila, že to, čo chce, je venovať sa gastru a otvoriť si vlastnú cukráreň. Po skončení nasledovala vlastná malá výrobňa na Smíchove, prvá kuchárska kniha aj prvé spolupráce. Únava bola obrovská, ale vzdať sa jej nikdy nenapadlo. Už od detstva mala jasno – chcela mať najlepšiu cukráreň v krajine a nikdy nepochybovala, že sa jej to podarí.

Nikdy som nepochybovala o tom výsledku. Vnútorne som bola rozhodnutá, že to tak bude. Do knihy Malého princa som si napísala, že raz budem mať najlepšiu cukráreň v tejto krajine. Nie oceneniami, ale tým, že tam bude radosť a vášeň.

Dnes čelí úplne iným výzvam. Nový podnik na Masaryčke je v porovnaní s pokojnejšou Werichovou vilou úplne iný – menší priestor, iná klientela a väčší dôraz na efektívne procesy. S rastom biznisu rastie aj potreba pevne nastaveného riadenia, štruktúry a marketingu, ktorý už nemožno opomenúť. Postupne sa učí nebyť na všetko sama, viac delegovať a sústrediť sa na to, čo je pre rozvoj podnikania nevyhnutné.

Na čo ďalšie sa môžete tešiť:

  • Aká je práca v gastre pre ženy.
  • Prečo značka potrebuje príbeh.
  • Aký je český zákazník.
  • Ako začať s podnikaním.

Počúvajte na obľúbených platformách: Spotify, Apple podcasts či Youtube. Objavte ďalšie časti so zaujímavými hosťami, profesionálmi v odbore gastronómie.