Český gastronomický podcast: Jitka Sauvage - Divoký Bistro
Ako sa z malého kempu v šumavskej dedine stalo vychýrené bistro, za ktorým cestujú ľudia z celej republiky? A aké to je otvoriť reštauráciu v najchladnejšej obci Česka? O tom sme sa v našom podcaste rozprávali s Jitkou Sauvage, zakladateľkou Divokýho Bistra a novej reštaurácie NADIVOKO.
Tento rok oslaví Divoký bistro 10 rokov. V decembri 2024 k nemu pribudla aj nová reštaurácia NADIVOKO na Kvilde. Pôvodný „punkovejší“ prístup tu nahradila modernejšia verzia českej kuchyne s dôrazom na sezónne a lokálne suroviny. Cieľom bolo vytvoriť niečo, čo na Šumave chýbalo – dostupné miesto nielen pre turistov, ale hlavne pre miestnych. Miesto, kam si môžu zájsť na dobré jedlo a zároveň za kultúrou.
Najväčšou výzvou pri podnikaní na horách je jednoznačne sezónnosť a s ňou spojené personálne výzvy. Hoci mnohí podnikatelia v gastronómii riešia problémy s personálom, Jitka má v tomto smere šťastie – do tímu Divokýho bistra sa pridávajú samí skvelí ľudia. Veľkú zásluhu na tom má atmosféra podniku aj silná komunita na Instagrame, vďaka ktorej jej podniky poznajú ľudia z celej krajiny.
Veľkú úlohu v popularite Divokého bistra nepochybne zohrala Gastromapa Lukáša Hejlíka a natáčanie relácie Súboj na tanieri, ktoré pritiahli pozornosť širokej verejnosti. Napriek tomu však nemožno postaviť podnikanie na Šumave iba na turistoch. Kľúčoví sú miestni, ktorí v súčasnosti tvoria približne 50 % návštevníkov. A práve s nimi je dôležité budovať vzťahy, pretože sú to oni, kto sa vracia a drží podnik nad vodou aj mimo hlavnej sezóny.
Počúvajte na obľúbených platformách: Spotify, Apple podcasts či Youtube. Objavte ďalšie časti so zaujímavými hosťami, profesionálmi v odbore gastronómie.