Český gastronomický podcast: Karel Kubínek – vzduchotechnika

14. 1. 2025

Vzduchotechnika – na prvý pohľad neviditeľná, ale mimoriadne dôležitá súčasť prevádzky a samotného výkonu gastro podniku. V tejto špeciálnej „technickej“ epizóde sme privítali Karla Kubínka, projektanta a experta na vzduchotechniku.

Rozprávali sme sa o tom, ako sa za posledných 20 rokov zmenil pohľad a prístup k navrhovaniu vzduchotechniky v gastronómii a prečo nie je možné prevádzkovať obľúbenú reštauráciu bez kvalitného vzduchotechnického zariadenia.

Keď sa to podcení, tak ten človek tam príde raz, a môžeš mať najlepšie jedlo, najlepšie pivo a pri dnešnej konkurencii už tam nikto neprijde. 

Najväčšou chybou mnohých prevádzkovateľov je zanedbávanie servisu vzduchotechniky, čo prináša značné riziká pre prevádzku. Vďaka pravidelnej a včasnej údržbe môže byť vzduchotechnická inštalácia plne funkčná viac ako 25 rokov. Naopak, pri jej zanedbávaní hrozí v krajnom prípade aj riziko požiaru. V lepšom prípade prevádzkovatelia čelia potrebe investovať do jej obnovy, čo môže reštauráciu vyradiť z prevádzky aj na niekoľko dní.

Na čo ďalšie sa môžete tešiť:

  • Ako vykonávať základnú údržbu.
  • Koľko stojí vzduchotechnické vybavenie.
  • Prečo je vzduchotechnika dôležitá aj v malých prevádzkach.
  • Čo všetko ovplyvňuje nároky na výkon vzduchotechniky.

Počúvajte na obľúbených platformách: Spotify, Apple podcasts či Youtube. Teraz nás nájdete aj na Instagrame a TikTokuObjavte ďalšie časti so zaujímavými hosťami, profesionálmi v odbore gastronómie.