Český gastronomický podcast: Karolína Pomahač & Elena Chvojková, Bistro Karel

1. 4. 2025

Jedna je v gastre od 18 rokov a stále ju to k nemu nesmierne ťahá, druhá ho len nedávno objavila a prichádza doň zo sveta audiovízie. Spoločne vytvárajú jedinečné miesto v pražskej Tróji s nádychom Stredomoria. Hostkami podcastu tentokrát boli dve ženy, mamy a podnikateľky – Karolína Pomahač a Elena Chvojková, ktoré stoja za krásnym podnikom Bistro Karel.

Karolína začínala svoju gastro kariéru prácou s vínom a o niekoľko rokov neskôr si s manželom otvorili kaviareň Slow na Vinohradoch. Ich plány však prekazil covid, a tak sa po pár rokoch rozhodli prevádzku ukončiť. V čase, keď Karolína prišla s nápadom otvoriť bistro v Tróji, bola Elena vernou zákazníčkou Slow a ponúkla jej pomocnú ruku. A tak sa dve ženy, ktoré spojili rovnako staré deti a jedna kaviareň, rozhodli podnikať spolu – hoci si dovtedy ani netykali.

Nikdy sme neboli schopné definovať koncept bistra tromi slovami. A myslím si, že práve v tom je to čaro. Umožňuje ľuďom dosadzovať si tam svoje vlastné príbehy.

V podcaste sme sa rozprávali najmä o tom, aké to je otvárať nový podnik, prečo to majú ženy podnikateľky v gastre často náročnejšie, a aj o tom, ako sa popasovať so situáciou, keď vášmu nápadu či konceptu spočiatku takmer nikto neverí. Bistro Karel totiž nie je špecifické len svojou ponukou – samotný priestor domu bývalého zámockého záhradníka, kde sa nachádza, si doslova pýta, aby bol celý koncept budovaný s väčším rešpektom a udržateľnosťou – nielen k jedlu, ale aj k zamestnancom.

Rovnako ako v niektorých predchádzajúcich dieloch podcastu, aj tu sa ukazuje, že najťažšie je presadiť svoj nápad a presvedčiť okolie, že sa oplatí investovať doň čas aj peniaze.

Počúvajte na obľúbených platformách: Spotify, Apple podcasts či Youtube. Objavte ďalšie časti so zaujímavými hosťami, profesionálmi v odbore gastronómie.