Český gastronomický podcast: Martin Smejkal, Staropramen – Pivo je živý organizmus

8. 10. 2025

S mikrofónom sme tentoraz zavítali do Náchoda, domova pivovaru Primátor. Naším hosťom bol riaditeľ Petr Kaluža, pôvodne sládek, dnes vizionár. Práve on vníma podnik nielen ako tradičný pivovar, ale aj ako modernú nápojovú firmu, ktorá musí myslieť ďaleko za horizont.

V rozhovore sme sa dotkli vývoja českého pivného trhu, ktorý podľa Petra prechádza rýchlymi zmenami a vyžaduje neustálu adaptáciu. Prebrali sme unikátne portfólio Primátoru, ktorý je najväčším výrobcom svrchné kvasených pív v Česku, ale zároveň naďalej vsádza na poctivý český ležiak. Hovorilo sa aj o exporte do štyridsiatich krajín a o výzvach, ktorým dnes čelia majitelia podnikov.

„Čo na mňa strašne pozitívne dýchlo, bola atmosféra v tom pivovare. Vo výrobe sú ľudia, ktorí tam sú napríklad desať, pätnásť, dvadsať rokov.“

Reč prišla aj na zaujímavé čísla. Vedeli ste, že Staropramen minulý rok uvaril pre export 850 000 hektolitrov piva a že technológia v O2 aréne vie načaovať 30 000 pív za iba 15 minút?

Okrem pohľadu do zákulisia sa tiež dozviete, prečo je pivo živý organizmus, ktorý neustále pracuje. Ale aj to, aký obrovský vplyv má na finálnu chuť prístup krčmára. 

Nechcete, aby vám ušli novinky, praktické tipy alebo inšpirácie z prevádzky? Sledujte nás na našich kanáloch – sme na Spotify, Apple Podcasts, YouTube, Instagrame aj TikToku.