Na kávu do Prahy? Priplatíte si

10. 11. 2022

Chcete si v „stovežatej“ zájsť na kávu? Pripravte sa na to, že zaplatíte viac. Pražské gastro podniky porážajú v cenách najpredávanejších druhov kávy nielen všetky ostatné veľké mestá v Česku, ale aj slovenskú a poľskú metropolu. Vyplýva to zo zistení spoločnosti Dotykačka, ktorej pokladničný systém využívajú gastro podniky u nás aj okolitých krajinách.

„Naprieč slovenským, českým a poľským trhom sme skúmali dopyt po najobľúbenejších druhoch káv a porovnávali sme ceny. Pozreli sme sa aj na to, ako veľmi sa ceny u nás aj v zahraničí menia v čase. Praha v porovnaní s Varšavou a Bratislavou zdražela medziročne najmenej, napriek tomu tam ceny kávy zostávajú najvyššie. Pred covidom bol teda rozdiel v cenách na susedných trhoch ešte markantnejší,“ komentuje riaditeľ Dotykačky Petr Menclík.

Espresso je stále voľbou číslo jeden

U českých spotrebiteľov, kde je Dotykačka jednotkou na trhu, z hľadiska obľúbenosti jednoznačne vedie espresso. „Je jedno, či je podnik uprostred veľkomesta alebo na dedine. Vo všetkých prevádzkach sa tejto kávy vypije porovnateľné množstvo. Rovnako sú takmer všade podobné aj ceny. V treťom kvartáli sa v českých gastro podnikoch pohybovali najčastejšie v rozmedzí 1,63-1,71 eur,“ zhŕňa riaditeľ spoločnosti Dotykačka Petr Menclík.
 

To však neznamená, že by inde nebola káva drahšia. „Uvedené rozmedzie je priemer. Zhruba v desatine českých podnikov ceny espressa prevyšujú sumu 2,42 eur. Vlani sa pritom najvyššie ceny tohto nápoja pohybovali okolo 2,21 eur,“ upresňuje Menclík a dopĺňa porovnanie: „V Bratislave vyjde espresso v prepočte najčastejšie na 1,58 eur, vo Varšave dokonca len na 1,46 eur. To je o pätinu menej ako v Prahe. A aj prémiové podniky sú tam lacnejšie. V Poľsku sa najvyššie ceny espressa pohybujú okolo 2,29 eur, na Slovensku okolo 2,04. Oproti Prahe je to badateľný rozdiel.“

Na druhej strane, na Slovensku a v Poľsku rastie cena kávy za uplynulé tri roky rýchlejšie ako v Česku. Od septembra 2019 espresso v Prahe zdraželo o 20 %, zatiaľ čo v Bratislave o 25 % a vo Varšave o 33 %.

Zdraželo aj mlieko?

Druhým najpopulárnejším druhom kávy je cappuccino. Jeho obľuba strmo rastie najmä v posledných rokoch. V Prahe sa ho aktuálne vypije rovnaké množstvo ako espressá, aj keď cena je v porovnaní s espressom zhruba o tretinu vyššia, bezmála 2,29 eur.

V ostatných lokalitách však káva s čiapkou našľahaného mlieka zostáva pozadu. Platí pravidlo, že čím menšie mesto, tým je spotreba tohto nápoja nižšia. V menších mestách sa ho v porovnaní s espressom vypije zhruba polovica.