Otvorte dvere zelenej nielen na Zelený štvrtok
Pozrite sa s nami na známe aj menej známe tradície spojené so Zeleným štvrtkom, ktoré môžete využiť vo svoj prospech. Zistite, čo by na vašom sezónnom menu nemalo chýbať a ako zvládnuť obsluhu na terase rýchlejšie.
Veľká noc je spojená s mnohými zvykmi a tradíciami. Napríklad na Zelený štvrtok by sme mali zaradiť do jedálnička niečo zelené, pretože práve táto farba symbolizuje obnovu a nádej. Reštaurácia tak ponúka svieže jarné pokrmy, a pretože Slováci milujú pivo, niet divu, že aj u nás sa objavuje výnimočné zelené pivo. Kde sa vzalo?
Z brnenskej špeciality sa stal fenomén
Zvyk pitia zeleného piva pochádza z Írska a je spojený s oslavami dňa svätého Patrika. V našich zemepisných šírkach sa táto tradícia začala písať v roku 2006, a to konkrétne v Brne. Predtým sa zelené pivo dodávalo iba do vybraných reštaurácií na Morave, ale jeho obľuba rýchlo vzrástla natoľko, že je dnes k dostaniu už prakticky kdekoľvek. A nie je nezvyčajné sa s ním stretnúť aj priamo na Slovensku. Budete ho ponúkať aj vy? Ak áno, nezabudnite o tom včas informovať vašich zákazníkov, napr. prostredníctvom sociálnych sietí.
Ešte nepoznáte zelené pivo? Ide o trinásťstupňový mok so svetlo zelenou farbou, jemnou horkosťou a hustou penou. Receptúra je, samozrejme, prísne tajná, ale je známe, že zelenú farbu mu dáva prímes prírodných extraktov, ako je napríklad špenát alebo žihľava.
Pustite zelenú do kuchyne
Zelený štvrtok je ideálnym dňom na podávanie ľahkých zeleninových jedál. Zaraďte do menu bezmäsité pokrmy a pohrajte sa so zelenými ingredienciami. Inšpiráciou môže byť napr. jarný šalát s avokádom a žeruchou, zeleninová polievka, domáce cestoviny s bazalkovým pestom, špenátové lasagne alebo napríklad rizoto s hráškom a kozím syrom. Veľmi populárna je tiež jarná plnka z čerstvej mladej žihľavy.
Okrem už spomínaného zeleného piva stavte na osviežujúce ovocné a zeleninové džúsy alebo domáce limonády s bylinkami. Na výzdobu stolov aj letné terasy sa skvele hodí aranžmán z jarných cibuľovín alebo živé kvety. Môžete použiť aj zelené obrusy, sviečky, servítky a ďalšie dekorácie a nezabudnite ani na osvetlenie. Solárne lampy, lucerny alebo farebné lampióny spríjemnia vonkajšie posedenie a nezruinujú peňaženku.
Pripravte sa na plnú terasu
Len čo sa slniečko ukáže v plnej sile, nedočkaví zákazníci doslova zaplavia letné terasy. A nič neotrávi smädného hosťa tak, ako pomalá alebo nefunkčná obsluha. Zaobstarajte vašim čašníkom a servírkam praktického pomocníka, s ktorým budú objednávky lietať rýchlosťou svetla od stola až do kuchyne. Mobilný čašník ušetrí personálu desiatky krokov denne, zníži pravdepodobnosť chýb v objednávkach a pomôže odbaviť viac hostí v rovnakom čase. A spokojný zákazník = vyššie sprepitné 😉. A s funkciou Chytré sprepitné na platobnom termináli Dotypay sa to bude sypať jedna radosť.