Udržateľné podnikanie alebo ako na ekológiu v podniku

25. 10. 2022

Udržateľnosť je téma, ktorá priťahuje pozornosť širokej verejnosti. Čím ďalej, tým viac zákazníkov sa zaujíma o to, čo kupujú a dávajú prednosť šetrne vyrobeným produktom. Veľký dôraz je kladený na obmedzenie nadbytočných obalových materiálov alebo ich výmenu za varianty ohľaduplné k prírode. Poradíme vám, ako na udržateľné podnikanie, ktoré vám pomôže znížiť náklady a osloviť ekologicky zmýšľajúcich zákazníkov.

Čo je to udržateľné podnikanie

Pod pojmom udržateľné podnikanie si predstavte moderný spôsob strategického riadenia, ktorý vychádza zo zásad dlhodobého udržateľného rozvoja. V praxi to znamená podnikať šetrne a s ohľadom na ekologické a etické hľadiská. Ide teda o dlhodobý koncept, nie moderný trend, ktorý za pár týždňov vyprchá. Dôležitú úlohu zohráva hneď niekoľko oblastí, v ktorých sa dá udržateľné podnikanie aplikovať:

♻️ Ekológia – úspora vody a energie, správne nakladanie s odpadmi, šetrné čistiace prostriedky apod.

♻️ Etika – starostlivosť o zamestnancov, dôraz na rovnaké podmienky, férové ohodnotenie atď.

♻️ Ekonomika – úspora prevádzkových nákladov, obmedzenie zbytočných výdavkov.

♻️ Inovácia – investície do moderných technológií a ekologicky šetrných zariadení.

Ako na ekologické podnikanie

Ekológia je celospoločenská téma, ktorá sa prelína aj do podnikania. Každý môže vo svojej reštaurácii alebo predajni postupne zavádzať jednoduché kroky, ktoré povedú k dlhodobej udržateľnosti. Okrem výrazného vplyvu na životné prostredie vám ekologické podnikanie zníži niektoré náklady a pomôže vám osloviť ďalšiu skupinu zákazníkov, ktorá na túto tému reaguje. Poradíme vám 5 jednoduchých tipov ako podnikať s rešpektom k prírode. A pamätajte, že aj malá zmena môže mať v globálnom meradle obrovský efekt.

💡 Používajte obaly šetrné k prírode

Vymeňte plastové obaly za papierové. Sú 100% recyklovateľné a v súlade s platnou odpadovou legislatívou. V reštaurácii alebo kaviarni využijete najmä papierové menu boxy, misky na polievku, nápojové kelímky, tácky, taniere či príbory. V maloobchode zas oceníte papierové vrecká alebo tašky, ktoré si navyše môžete “obrandovať”, teda nechať potlačiť logom a šíriť tak povedomie o značke.

💡 Vyskúšajte vratné tégliky

Ďalšou skvelou vychytávkou sú vratné nápojové tégliky, ktoré sú vyrobené v niekoľkých veľkostiach z kvalitného zdravotne nezávadného polypropylénu. Sú recyklovateľné a teda opakovane použiteľné. Keďže sú zálohované, ľudia ich nevyhadzujú do koša a ich opakovaným používaním sa ušetrí obrovské množstvo energie, pohonných hmôt, stromov, pitnej vody a iných prírodných zdrojov. V mnohých kaviarňach dnes ponúka aj nápoje do vlastného hrnčeka, ktorý si zákazník prinesie.

💡 Povedzte NIE plastovým slamkám 

K miešaným koktailom, ovocným smoothies alebo ľadovej káve so zmrzlinou slamka jednoducho patrí. Našťastie sa pomaly ale isto presadzujú alternatívy plastových slamiek, ktoré sú vyrobené z ekologicky vhodnejších materiálov. Môžete siahnuť po slamkách z bambusu. Ak hľadáte variant, ktorý je možné používať donekonečna, zvoľte sklenené alebo nerezové slamky. Dajú sa zohnať v rôznych tvaroch a farbách, vrátane praktickej kefky na čistenie a môžete ich vložiť aj do umývačky riadu. Opakovaným použitím znížite náklady a uľavíte prírode od plastového odpadu.

💡 Nezabúdajte na triedenie odpadu

Triedenie odpadu by malo byť v dnešnej dobe už samozrejmosťou. Napriek tomu stále veľa ľudí nemá jasno v tom, čo do ktorého kontajnera patrí a čo nie. Základné informácie pre správne triedenie odpadu nájdete na stránkach miestnych spracovateľov odpadu.

💡 Tlačte ekologicky

Najlepším riešením je poslať zákazníkovi účtenku do e-mailu alebo SMS správy. Ak ju musíte tlačiť, potom zvoľte skrátenú verziu, tzv. mini účtenku a používajte ekologický termopapier do tlačiarne. Ten sa vyrába z recyklovaného papiera, jeho používaním teda ušetríte mnoho stromov. Je zdravotne nezávadný, tlač je odolná voči slnečnému svetlu aj vlhku a vydrží čitateľný až 35 rokov.