Semillon
Tradícia vína má na kopci Predium v tesnej blízkosti mesta Vráble svoju históriu. Vinice tu boli už v 30. rokoch 20. storočia a pred 9 rokmi sa začal rodiť nový príbeh. Spolupráca dvoch skúsených vinárov prináša ovocie – a to nielen hrozno, ale aj fantastickú kuchyňu.
Prepojenie Milana Solára so známou vinárskou rodinou Prušovcov z Moravy prinieslo do Vráblov špičkové produkty. Keď začali hľadať miesto na spoločný projekt, zaujal ich práve viničný kopec Predium. Pôvodný cieľ priniesť ekologické vinárstvo, ktoré obnovuje tradíciu spracovania regionálneho hrozna, sa rozšíril. V areáli vinárstva sa nachádzajú tri degustačné miestnosti, moderná reštaurácia so svetovou gastronómiou a apartmánové ubytovanie.
Zážitková kuchyňa, akú ešte nepoznáte
K vínu neodmysliteľne patrí aj dobré jedlo, a tak vznikla reštaurácia Semillon. Oslovili šéfkuchára Romana Borovského, ktorý prišiel na rodné Slovensko zúročiť skúsenosti zo zahraničia. Semillon je priestor, aký v okolí doposiaľ chýbal a priniesol zážitkové a degustačné večere. “Bežných reštaurácií je v okolí dosť, preto u nás nenájdete denné menu ani klasický výber à la carte. Chceme, aby si to k nám hostia prišli užiť. Staviame na maximálnej čerstvosti surovín a tematických večeroch,” približuje manažér a someliér Branislav Bahleda. “Zhruba každé 2 mesiace meníme tematiku večere. Mali sme napríklad francúzsky večer v sprievode mladých vín. Naše mladé víno sme spojili s netradičným menu a vytvorili sme tak unikátnu kombináciu lokálneho produktu s francúzskou gastronómiou,” objasňuje.
Ak si chcete zaručene vychutnať nesmrteľnú kombináciu vína a jedla, navštívte práve Semillon. Menu tvorí šéfkuchár v spolupráci s vinárom.
“Je to asi o 5 až 7 chodoch, ktoré spájame s našimi produktami. Vinár Jozef Záhorský podrobne pozná menu a dokonale to nakombinuje tak, aby si hostia odniesli čo najväčší zážitok. Napríklad
výrazne korenisté jedlá by mohli ovplyvniť chuť vína, musíme to mať vybalansované.”
Platí ešte vôbec zásada, že biele víno sa hodí k hydine a rybám a červené k červeným mäsám? “Dá sa s tým hrať. Jedna vec je samotné mäso, druhá napríklad omáčka. To otvára dvere tomu, aby sa trochu búrali staré pravidlá a prinieslo sa niečo nové. Na to sme tu my. Inak chutí pohár Alibernetu po čokoláde, kedy sa otvorí iná paleta vnímania chutí,” vysvetľuje skúsený manažér.
Na čo sa spolieha zážitková reštaurácia?
Vysoká gastronómia sa nezaobíde bez kvalitných riešení aj po technickej stránke. Keď sa dostávame k téme pokladničného riešenia a jeho ceste na toto unikátne miesto, manažér objasňuje: “Dotykačku sme si vybrali na základe odporúčania nášho informatika, ktorý nám spravuje techniku. Vyhovuje nám vzájomné prepojenie s účtovným programom, ktorý používame.”
Ak sa do reštaurácie Semillon vyberiete, pokladnicu v prevádzke neuvidíte. “Priestor reštaurácie sme chceli ponechať čo najviac prázdny. Nie je tu výrobník ľadu, pokladnica a dokonca ani kávovar. Dotykačka je na mieste, kde to všetko vzniká – v kuchyni,” objasňuje Bahleda.
“Ja osobne všetko spravujem cez Vzdialenú správu. Viem si všetko pozrieť v podstate všade a hneď.”
Týmto spôsobom vytvára nové menu, receptúry, nastavuje odťažovanie či naskladnenie. Vďaka dobre nastaveným skladom má prehľad nad zásobami. Vzdialenou správou získava prehľad aj vtedy, keď sa v prevádzke nenachádza.
Prestíž nie je cudzie slovo
Vinárstvo Predium odprezentovalo svoje vína v jednom z najprestížnejších vínnych domov v Londýne. Z 8 vín, ktoré tam boli, si 7 donieslo medailu. Spestrite si takú “obyčajnú” záležitosť akou je jedlo a navštívte Semillon vo Vrábľoch. “Som presvedčený o tom, že tento typ gastronómie je taký zážitok, že by si ho mal dopriať každý. Záleží už len od frekvencie, či to bude raz za týždeň, mesiac alebo rok. U nás je to o vychutnávaní, objavovaní a novom pohľade na jedlo,” uzatvára Branislav Bahleda.
Sledujte novinky, ktoré prináša Iconic lifestyle place, aj na ich sociálnych sieťach! Hoďte im like na Facebooku a nezabudnite na instagramové srdiečka. Rovnako sa každému fanúšikovi potešíme aj my v Dotykačke na facebookovom či instagramovom profile alebo sledujte naše postrehy na LinkedIne.
Rozbehnite svoj podnik aj vy
Zanechajte kontakt a využite výhody Dotykačky